Izolat – doskonała receptura białka

HIRO.LAB Blog Izolat – doskonała receptura białka

Chyba śmiało możemy powiedzieć, że najpopularniejszym białkiem na rynku jest koncentrat serwatki. Jest bardzo atrakcyjny cenowo i świetnie sprawdza się jako źródło protein. Ma jednak kilka wad, które dla pewnych sportowców mogą być nie do przeskoczenia. Są osoby, dla których koncentrat zbyt ciąży na żołądku lub po prostu szukają produktu o czystszym składzie. 

Spróbowałeś koncentratu serwatki i ogólnie jesteś zadowolony, jednak rozglądasz się za czymś jeszcze lepszym? Warto sięgnąć po izolat białka serwatki, znany też pod skrótowcem WPI i przekonać się, że na koncentracie świat suplementów się nie kończy.

Izolat serwatki – więcej białka w białku

Izolat białka serwatki moglibyśmy nazwać kolejną ewolucją koncentratu – izolat to tak naprawdę koncentrat, który poddano procesowi mikrofiltracji. Taki zabieg sprawia, że produkt zostaje pozbawiony dodatkowych tłuszczów i cukrów, ponieważ są wyizolowane. Czystszy skład skutkuje lepszą tolerancją organizmu na odżywkę, a proszek izolatu lepiej się rozpuszcza. Izolat raczej nie wywołuje problemów z układem pokarmowym, dużo lżej się trawi niż koncentrat. Dzięki odizolowaniu porcji innych składników odżywczych izolat świetnie nadaje się również dla osób na redukcji.

Tak samo skutecznie

Warto podkreślić, że zarówno koncentrat, jak i izolat pochodzą z tej samej serwatki, więc są tak samo skuteczne, jeśli chodzi o dostarczanie białka. Niuanse biorą się ze zmienionej zawartości tłuszczów i cukrów, które wpływają na łatwość trawienia i rozpuszczalność odżywki – izolaty z reguły łatwiej przybierają formę gładkich koktajli bez grudek.

Udoskonalona receptura

Izolat serwatki idealnie sprawdzi się w diecie osób, które oprócz zbudowania masy mięśniowej chcą stracić też trochę tkanki tłuszczowej. Standardowy koncentrat zawiera ok. 70-80% białka, a izolaty mają już ponad 80% protein. Ta różnica sprawia, że izolat będzie lepszym wyborem dla osób, które chcą się odchudzić. Bardzo wielką zaletą izolatu jest też jego bezpieczeństwo dla osób nietolerujących laktozy. Izolat został odfiltrowany również z tego niefortunnego dwucukru. To bardzo duża zmiana względem koncentratu, która może wiele ułatwić w życiu sportowca, który zmaga się z problemami trawiennymi. 

Równie smacznie jak z koncentratem

Izolat białka również występuje z dodatkiem smakowych aromatów, podobnie jak koncentrat. Izolaty mogą być równie smaczne – wanilia, czekolada, czasami nawet solony karmel lub ciasteczka. Izolat od Hero.Lab ma na przykład 7 pysznych wariantów smakowych, które z pewnością sprawią, że treningi staną się słodsze. To ważny aspekt, który pozwoli Ci ograniczyć standardowe słodycze w diecie – smaczna odżywka skutecznie je zastąpi.

Data publikacji:
0