Cooking spray – smażenie w wersji fit

HIRO.LAB Blog Cooking spray – smażenie w wersji fit

Tak już niestety funkcjonujemy, że najbardziej pragniemy tego, co nie do końca jest dla nas odpowiednie. Z drugiej strony, jeśli zapytamy kogokolwiek, czy chciałby dbać o swoje zdrowie, raczej odpowie nam, że oczywiście, zdrowie jest najważniejsze. 

Jak to jest, że dbanie o zdrowie nie zawsze idzie w parze z kuchnią? Pyszny de volaille w złocistej panierce, schabowy z zasmażaną kapustą i dufinkami lub kulki serowe. Brzmi wspaniale, prawda? Szkoda tylko, że dla układu trawiennego nie brzmi to już tak dobrze. A może jednak? 

Jak być fit i nie rezygnować z ulubionych smażonych potraw?

Smażenie ma kilka problemów, które jak się okazuje, można całkiem sprawnie rozwiązać. Przede wszystkim, w główne kłopoty związane z takim sposobem przygotowania potraw pakujemy się zazwyczaj na własne życzenie. Jak to możliwe? Już spieszę z wyjaśnieniem: nie wszyscy zdają sobie sprawę, że nie każdy olej nadaje się do smażenia. Podczas smażenia olej poddaje się działaniu wysokiej temperatury, co może powodować rozpad tłuszczów do toksycznych związków. Można tego uniknąć w prosty sposób, a mianowicie wybierać do smażenia tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, takie jak na przykład olej MCT. Taki olej wytrzymuje duże temperatury i nie straci składników odżywczych podczas smażenia.

Cooking spray – cichy bohater w Twojej kuchni

Drugi problem stanowi dobranie ilości tłuszczu do ilości smażonych składników. Trudno wlać na patelnię odpowiednią ilość tłuszczu, to niewątpliwie kłopotliwe. Nadszedł jednak czas na naszego bohatera – olej w sprayu. Cooking spray pozwala na równomierne rozprowadzenie oleju na patelni, formie do pieczenia i wszystkich innych naczyniach, które wymagają natłuszczenia. Spraye są bardzo wygodne w użyciu, niektóre z nich mają nawet kilka sposobów rozpylania, dzięki czemu jeszcze lepiej dostosujesz strumień tłuszczu do swoich potrzeb.

Zdrowy kotlecik? To możliwe!

Nie da się uniknąć tłuszczów. Są potrzebne w codziennej diecie i nie można jednoznacznie stwierdzić, że tłuszcze są złe. To nadmiar tłuszczu może negatywnie wpływać na zdrowie. Warto też rozróżniać tłuszcze pod względem budowy cząsteczki. Przytoczony wcześniej olej MCT jest średniołańcuchowy, dzięki czemu jest szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego. To nie jedyna zaleta MCT – olej jest wyjątkowy, ponieważ raczej nie odkłada się jako tkanka tłuszczowa, a zostaje od razu wykorzystany przez komórki jako źródło energii.

Smażenie nie takie straszne, jak je malują

Smażenie może być zdrowsze i nie trzeba z niego całkowicie rezygnować, należy jednak się do niego najpierw przygotować. Pamiętaj, żeby wybierać tłuszcz przeznaczony do smażenia – będzie charakteryzować się wysoką temperaturą dymienia. Ogranicz także ilość tłuszczu używanego do smażenia – pomocą służy tutaj cooking spray, który pozwoli Ci lepiej dozować małą porcję oleju. Można być fit i nie wykreślić ze swojej diety smażonych potraw – pod warunkiem, że smażysz z głową.

Data publikacji:
0